Alteracions en el gust i l'olor de l'aigua

Dimecres, 13 d'abril de 2016 a les 00:00
Fruit de que la nova aportació d'aigua té majoritàriament un origen superficial (és aigua de la Sèquia de Manresa) ens hem trobat que, aquests dies, l'aigua que consumim els i les artesenques té una olor i un gust característic, com a terrós o a terra humida. Això s’ha produït perquè la “nova aigua” que ara consumim no és tan estable pel que fa al gust i l’olor com l’aigua subterrània que s’extreu del pou del Colomer.Així, quan augmenten les hores d’insolació (sobretot a la primavera) a l’aigua superficial s’hi produeixen processos d’eutrofització i proliferen algues que generen un producte anomenat geosmina. Aquesta substancia no té cap mena de risc sanitari (de fet, la normativa no estableix un valor màxim a l’aigua de consum humà) i és la que fa que l’aigua tingui una olor a terra mullada que es fa més evident quan s’escalfa, per exemple a l’hora de dutxar-nos, degut a la seva volatibilitat.Així que, tot i aquesta variació organolèptica (respecte al gust i l'olfacte), l'aigua que ara gaudim és qualitativament molt més bona i suposa una garantia del subministrament, que en èpoques de sequera era un risc per al municipi.
Darrera actualització: 05.01.2022 | 13:53