L'AJUNTAMENT COL·LOCARÀ AVUI 3 DESFIBRIL·LADORS EXTERNS

Els primers minuts després d'una aturada cardíaca són clau per a la supervivència. La única manera de salvar qui la pateix és intervenint amb un desfibril·lador, però fins fa poc, aquests aparells es trobaven en espais molt concrets i el seu ús estava molt restringit. Per aquest motiu, es vol impulsar un programa perquè Artés sigui un poble cardioprotegit amb una xarxa de desfibril·ladors automàtics, d'accés lliure, situats al carrer i altres espais públics.

Així doncs es col·locaran els desfibril·ladors a la plaça del pavelló, a davant del Parc de Can Crusellas i a la zona de la piscina de Vista Pirineu. L’objectiu d'aquesta instal·lació és facilitar una ràpida intervenció en els casos d’aturada cardíaca extrahospitalària. L'Ajuntament també té previst organitzar jornades de formació i coneixement de l'ús dels desfibril·ladors oberts a la ciutadania, perquè, en cas de necessitat, qualsevol persona pugui fer-ne us. Més endavant anirem donant més informació al respecte.

QUÈ SÓN ELS DESFIBRIL·LADORS ?

Tots coneixem casos de persones, aparentment sanes, que han patit una mort sobtada. Aquesta es presenta de forma inesperada per l'evolució, també inesperada, d'una malaltia o per causes desconegudes. La mort sobtada cardíaca és molt evident i cridanera ja que el pacient sofreix una pèrdua de coneixement i cau fulminat a terra. El cor actua de bomba de pressió per fer moure la sang. Perquè sigui possible cal una activitat elèctrica, l’estimulació, que està completament controlada i determinada per generar l’activitat mecànica, la contracció. En cas que aquesta coordinació elèctrica-mecànica no sigui perfecta, tenim un cor amb arítmia. Quan l'estimulació elèctrica falla, l'activitat mecànica s'altera i el cervell deixa de rebre oxigen. El desfibril·lador és un aparell que emet un impuls de corrent continuat al cor per tal de possibilitar que torni a bategar a un ritme normal i pugui bombar la sang. Intervenir ràpidament amb un desfibril·lador és l’única manera de salvar algú que fa una mort sobtada cardíaca. Els desfibril·ladors automàtics (DEA) analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tots sols, determinen si és convenient donar-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai fan la descàrrega si no és necessària, és a dir, no hi ha possibilitat d’error. Qualsevol persona pot utilitzar-los. Només s’ha d’obrir la tapa de l’aparell i anar seguint les instruccions que ens dóna la locució. L’única acció que cal fer és enganxar els pegats, els elèctrodes tal i com ens indica la màquina. El desfibril·lador monitoritza la víctima i decideix si és convenient administrar la descàrrega. Si és així, ho fa, sense que haguem de realitzar cap acció, ni tan sols prémer un botó. És important tenir en compte que qualsevol persona pot aplicar la desfibril·lació amb finalitats terapèutiques.

 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges