Recollida selectiva: Artés vol reciclar més

L’Ajuntament aposta per la recollida porta a porta

L’Ajuntament d’Artés ha decidit tirar endavant el sistema de recollida selectiva porta a porta per intentar millorar els actuals indicadors del municipi, per sota de la mitjana de la comarca del Bages. El nou sistema, que s’implantarà en el decurs dels propers mesos, haurà de permetre avançar en la línia d’allò que fixa la normativa europea.

Les dades oficials de l’exercici 2011 reflecteixen que cada artesenc generava, de mitjana, 467 kg/any, mentre que l’objectiu del porta a porta haurà de permetre reduir aquesta quantitat als 372 kg/any.

El porta a porta no comportarà l’increment de la taxa municipal actual d’escombraries, congelada des del 2009, que és de 104,4 euros/any.
La recollida porta a porta significarà recuperar hàbits propis de dècades passades quan les escombraries es deixaven a la porta de cada casa abans que les passessin a recollir. La principal diferència és que, a partir del moment que s’implanti el nou sistema, els veïns hauran de baixar, segons el dia de la setmana, un tipus de residu o un altre. La recollida serà diària a partir de 2/4 d’11. El porta a porta permetrà eliminar molts dels contenidors que hi ha a la via pública.

Un repte i una necessitat

A vegades el més fàcil és deixar les coses tal com estan. Fer canvis pot ser sinònim d’incerteses i també de problemes. El sistema de recollida selectiva porta a porta pot semblar, en un primer moment, un enrenou, però l’experiència de municipis petits, grans i mitjans on es porta a terme és encoratjadora. Al Bages, Santpedor i Santa Maria d’Oló s’han col·locat al capdavant del rànquing comarcal de reciclatge gràcies al porta a porta, un sistema que no deixa de ser molt semblant al que durant molts anys s’havia fet i que consistia en deixar les deixalles davant de casa, però ara ho farem de manera selectiva. Sabem que estem davant d’un repte, però també de la necessitat de ser més respectuosos amb el medi ambient.

Avantatges del porta a porta

 • Incrementar el percentatge de reciclatge. Actualment Artés recicla el 25% -deixalleria a banda- i està per sota de la mitjana comarcal.
 • Acabar amb els conflictes relacionats amb la ubicació dels contenidors, sovint mal acceptats per aquells veïns que els tenen davant de casa.
 • Millorar el paisatge urbà amb la supressió de la majoria de contenidors de reco-llida selectiva i de rebuig als carrers de la població.
 • Incrementar els nivells de complicitat i de civisme de la ciutadania amb el medi ambient, propi dels països més avançats.
 • Reducció de les tones de rebuig que es porten al dipòsit controlat -abocador- comarcal, ubicat al Parc Ambiental de Bufalvent.
 • Allargar la vida útil del dipòsit controlat i, per tant, no haver de cercar noves ubicacions, socialment poc acceptades.
 • Deixen de visualitzar-se contenidors plens de deixalles que en moments o dates concretes acaben sobreeixint.
 • Es redueixen les males olors associades als contenidors.
 • L’increment del reciclatge suposarà un estalvi de matèries primeres.
 • Contribueix a la lluita contra el canvi climàtic.
 • Reducció de l’import de la taxa que ha de pagar el municipi d’Artés per a l’aportació de residus al dipòsit controlat.

Què es pagava? Què es paga? Què es pagarà?

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
92,08 93,92 99,55 104,44 104,44 104,44 104,44 104,44 104,44

La implantació del sistema porta a porta no suposarà un increment de la taxa d’escombraries que cada família paga a l’Ajuntament d’Artés. El nou sistema crearà nous llocs de treball per a la recollida dels residus, una despesa que s’haurà de compensar amb un major reciclatge i una reducció de tones de rebuig que actualment van a l’abocador.

La comparativa dels dos sistemes de recollida

RECOLLIDA PORTA A PORTA RECOLLIDA AMB CONTENIDORS

Es retiren els contenidors de la via pública, per tant:

 • Es recupera espai públic
 • Evita conflictes socials en relació amb la ubicació dels contenidors
 • No hi ha males olors en punts concentrats a la via pública, que poden afectar veïns concrets
 • No cal un servei de neteja ni manteniment dels contenidors
 • Els usuaris s’han de fer càrrec de retirar el cubell de lliurament de certes fraccions

Es mantenen els contenidors al carrer, per tant:

 • Ocupació d’espai públic
 • Possibilitat de conflictes socials en relació a la ubicació de contenidors
 • No cal mantenir els residus a casa i els serveis estan tots concentrats en un sol punt
 • Cal un servei de neteja i manteniment dels contenidors

Individualitzada: equips, serveis i recursos adequats a diferents tipus de residus i usuaris.

Generalista: no diferencia entre usuaris domèstics, comercials, etc.
No és un sistema anònim: s’atribueix la responsabilitat del residu a qui el fa. És de disposició anònima i per tant no propicia responsabilitat.
Calendari i horari restringit per a portar les deixalles que a Artés serà de 2/4 de 9 a 2/4 d’11 de la nit. Fora d’aquesta franja horària caldrà anar a les àrees d’emergència. Horari i calendari flexibles per a lliurar les deixalles.
Els residus han d’estar ben seleccionats. Els residus es recullen tant si estan ben seleccionatscom si no, ja que no és possible identificar el contingut de l’interior dels contenidors.
Percentatges alts de recollida selectiva Percentatges inferiors de recollida selectiva.
Els sistemes complementaris de recollida selectiva funcionen millor (deixalleries, fracció vegetal, voluminosos, residus especials, etc.) Els sistemes complementaris de recollida selectiva requereixen importants campanyes i esforços de comunicació.
 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges