L’aigua de la Sèquia arribarà aviat

Aquest passat mes de setembre s’han reiniciat les obres de la portada d’aigua de la Sèquia a Artés després d’haver estat aturades durant més d’un any per problemes econòmics d’una de les empreses que participava en el procés constructiu i després d’haver patit un seguit de robatoris a les instal·lacions de la potabilitzadora.

L’Ajuntament d’Artés hem tingut una actitud decidida i ferma, juntament amb el Consell Comarcal del Bages, per pressionar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per tal que resolgués els entrebancs derivats de la insolvència d’una empresa que va fer fallida.

La previsió és que a Artés hi pugui arribar aigua de la Sèquia abans del proper estiu. Les obres tenen un termini d’execució de set mesos. Tot seguit l’ACA haurà de cedir les instal·lacions al Consell Comarcal per fer-ne la gestió i manteniment.

Una obra important que ha quedat pendent és el dipòsit de la Paloma de 1.000 metres cúbics que garantirà la pressió de l’aigua a totes les llars del municipi, fins i tot els edificis més alts.

Actualment l’aigua que se serveix a Artés procedeix del pou Colomer, situat a prop de l’aiguabarreig de la Gavarresa i el riu Llobregat, que té un grau de salinització d’origen geològic que comporta els problemes de baixa qualitat que patim actualment tots els artesencs.

Unes obres que es van començar a gestionar l’any 1992

Les primeres referències a aquest important projecte de portada d’aigua daten de l’any 1992 quan, conjuntament amb Sallent, Avinyó i Calders, es va demanar a la Junta d’Aigües -actualment l’ACA- que posés fil a l’agulla per resoldre el greu problema d’abastament d’aquests municipis.

Primer projecte: el primer projecte, que es va redactar el 1994, va quedar obsolet havent-se de modificar quan es va fer l’adjudicació el 2006, tenint un 40% d’encariment per actualització de preus. Posteriorment, al llarg dels anys, s’han produït tot tipus d’incidències que han obligat a aturades de les obres. El 2010 hi va haver problemes amb les escomeses elèctriques quan ja estava pràcticament finalitzada l’obra.

Mantenir la pressió: el 2012 l’empresa adjudicatària va fer fallida i les obres van quedar paralitzades. Aquests anys tots els ajuntaments implicats i el Consell Comarcal del Bages hem reiterat les accions i pressions per aconseguir la represa dels treballs i la seva finalització. Han estat 22 anys de constància per aconseguir aquesta portada d’aigua.

Projecte compartit amb Avinyó, Sallent i Calders

El projecte d’abastament d’aigua en alta, integrat per una captació a la Sèquia, una planta potabilitzadora i el conjunt de canonades, dipòsits i estacions de bombament, és compartit amb Sallent, Avinyó i Calders.

Les obres es van pressupostar per un valor de 6,76 milions d’euros. Un 80% de l’import el finança l’ACA. Pel que fa a la construcció del nou dipòsit de la Paloma, l’Ajuntament d’Artés haurà de fer front al finançament del 20% del cost de l’obra que és superior a 500.000 euros.

 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges