Episodis singulars

Les bruixes artesenques

El dia 13 de novembre de 1618, el procurador fiscal de la cúria de Sant Feliu Sasserra s'adreçà al veguer per donar-li a conèixer l'empresonament d'algunes bruixes i un bruixot a la vila de Sallent, al lloc d'Artés i a Gaià. Hom creu que les bruixes artesenques es trobaven en un indret de Cabrianes, proper al terme d'Artés, anomenat el Pla de les Bruixes. També habità un cert temps a Artés un descobridor de bruixes anomenat Cosme Soler. Les seves actuacions eren terriblement efectives ja que sempre aconseguia descobrir un senyal que era el que el dimoni feia a l'espatlla de l'acusada en el moment de fer el pacte.

La fil·loxera

Quan la fil•loxera arriba a Artés el 1892, tots els pagesos sabien què passaria i quina seria la solució. De fet, la fil•loxera era una plaga que no matava les vinyes de cop sinó que s'estenia com una taca d'oli. Els insectes debilitaven les arrels i el cep moria poc a poc. La solució consistia a trobar un cep que fos immune a l'atac: els peus americans. La tècnica consistia a plantar-los i, poc després de brotar, empeltar el peu amb els ceps tradicionals del país. El 1908 el mas Paloma va replantar 10.070 ceps de la mena Riparia de millardet.

"Al llegar a viejo, caldera vieja o boño o forado"

El 2 de novembre de 1908 visità Artés el rei Alfons XIII. S'ha comentat molt una anècdota viscuda entre el rei i l'alcalde artesenc, Climent Miravitlles. El rei era en plena joventut i, per tant, li sobraven forces per pujar l'escala municipal amb quatre gambades i, un cop a dalt, mirava com l'alcalde, ja vellet i atuït pel tràngol d'aquells dies, pujava l'escala a poc a poc i esbufegant. Aleshores el rei tot somrient li digué:”Parece Sr. Alcalde que no hace alarde de muchos bríos para subir la escalera”, a la qual cosa l'alcalde li respongué:”Majestad, los años pesan y los catalanes tenemos un dicho que dice que al llegar a viejo, caldera vieja o boño o forado...”El rei va restar intrigat per aquella expressió que no entenia i va haver de preguntar als seus acompanyants la traducció correcta. Tothom va celebrar l'ocurrència de l'alcalde.

Més tard, el rei atorgà al Consell Municipal d'Artés l'envejat títol d'excel•lentíssim a perpetuïtat i en usdefruit col•lectiu.

Artés en contra dels impostos

L'1 d'octubre de 1916 el pressupost municipal presentava un dèficit de 5.000 pessetes. Per cobrir-lo es decidí recarregar alguns productes de consum. El 15 d'octubre el Consistori acordava instal·lar unes caselles a l'entrada de la població i cobrar per cada producte que hi entrés o en sortís. El 29 d'octubre entrava a la Casa de la Vila un escrit signat pels botiguers de queviures en el qual protestaven per l'acord pres. El dia 1 de gener de 1917 era la fira. Les autoritats no es van atrevir a cobrar i ho van deixar per al dia 2. Els burots havien de començar a cobrar. El dia 1 a la nit es va intentar fer una reunió de comerciants al cafè Vell, però la força pública ho va impedir i la reunió es va fer vora la Gavarresa. S'acordà que els comerços no obririen portes i que els 700 obrers de la fàbrica Berenguer no treballarien.

Les caselles foren cremades com a protesta per l'impost. El dia 3 de gener els comerços continuaven tancats i la fàbrica Berenguer també. A mig matí es va fer un acte públic i es decidí dirigir-se en manifestació a l'Ajuntament cridant: “Fora els consums! Fora l'Ajuntament!” L'alcalde comunicà que ja havia dimitit i que el Govern Civil enviaria a Artés un delegat per resoldre el conflicte. Després els obrers es reuniren i acordaren fundar una associació obrera. El conflicte provocà un canvi substancial en l'entramat sociopolític de la vila.

Al llarg de l'any 2017 Artés va celebrar el centenari de la Revolta dels Burots. Per més informació podeu consultar la web creada per commemorar aquesta efemèride.   

 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges